Bulut bilişim, hızlı inovasyon, esnek kaynak ve uygun bütçeli hizmetler sunmak için sunucu, depolama, veritabanı, ağ, yazılım, veri analitiği gibi bilgi işlem hizmetlerinin internet üzerinden sunulmasıdır. Bulut bilişimde genellikle kullandığınız bulut hizmeti için ödeme yaparsınız, bu da işletme maliyetinizi düşürmenize, alt yapınızı daha verimli kullanmanıza ve iş gereksinimlerinize göre esnek çalışmalar yapmanıza olanak sağlar.
Kurumları ve şirketleri bulut bilişime yönlenmektedir ve bunun nedenleri;
Düşük Maliyet: Bulut bilişim ile firma bünyenizde sunucu ve yazılım barındırma zorunluluğunuz ortadan kalkar. Böylelikle, sunucu rafları, güç, soğutma, bu alt yapıları yöneten bilişim uzamanlarına yapılacak olan yatırımları ortadan kaldırılmış olur.
Hızlı: Bulut bilişim hizmetlerinin çoğu self-servis ve talep üzerine sağlanır, bu nedenle büyük miktarlarda bilgi işlem kaynakları bile çok daha hızlı bir şekilde sağlanabilir, böylelikle işletmeler kapasite planı yapmak zorunda kalmadan esnek bir çalışma yapabilirler.
Küresel: Bulut bilişim, esnek ölçeklendirme yeteneğine sahiptir, böylelikle doğru miktarda BT kaynağı (depolama, bant genişliği gibi), ihtiyaç duyulan zamanda ve doğru coğrafyadan sağlanır.
Verimli: Firmalar bünyelerinde barındırdıkları veri merkezlerinde çok sayıda raf ve istifleme ihtiyacı duyarlar. Ancak bulut bilişim sayesinde, donanımsal ve yazılımsal ihtiyaçlarını minimize ederek, BT ekiplerinin daha önemli iş hedeflerine ulaşmaları sağlanır.
Performans: Bulut bilişim hizmetleri, en yeni teknolojilerle verimli bilgi işlem donanımına yükseltilen dünya çapında güvenli veri merkezi ağlarında çalışır. Böylelikle uygulamaların daha az ağ gecikmesi yaşamasını sağlar ve kurumsal veri merkezlerine kıyasla da çok daha fazla avantajlıdır.
Güvenilirlik: Bulut bilişimde veriler, bulut sağlayıcısının ağındaki birden fazla yedekli siteden sağlanabilir olmasından dolayı veri yedekleme, felaket kurtarma ve iş sürekliliği hizmetler daha kolay ve ucuz sunulur.
Güvenlik: Bulut sağlayıcıları, firmaların verilerini, uygulamalarını ve altyapılarını potansiyel tehditlerden korumak amacıyla, çok çeşitli politikalar, teknolojiler ve kontroller sunar.
Bulut Sağlayıcısının Sunabileceği Hizmetlerden Bazıları
- Buluta özgü web, mobil ve API gibi uygulamaları hızlı oluşturma, dağıtma ve ölçeklendirme
- Verileri depolama, yedekleme, kurtarma
- Ses ve video yayını
- Saas olarak bilinen isteğe bağlı yazılımların son sürüm ve güncellemelerinin sağlanması
- Uygulamaları az maliyetle geliştirme ve test etme
- Verilerin bulut sisteminde birleştirerek yapay zeka ve makine öğrenimi hizmetlerinin sunulması
- Büyük verilerden anlamlı bilgiler çıkarmak için akıllı modellemeler sunma
Bulut Hizmeti Tipleri
Bulut bilişim hizmetlerinin çoğu dört ana katagoriye ayrılır;
Hizmet Olarak Altyapı (IaaS): Bilişim teknolojileri altyapısını oluşturan sunucular ve sanal makineler, depolama sistemleri, ağlar, işletim sistemleri kullandığınız kadar ödeme temelinde bir bulut sağlayıcısından kiralanır.
Hizmet Olarak Platform (PaaS): Yazılım uygulamalarını geliştirmek, test etmek, dağıtmak ve yönetmek için ortam sağlayan bulut bilişim hizmetidir. PaaS, geliştiricilerin, geliştirme için gerekli sunucu, depolama, ağ ve veritabanlarının alt yapısını kurmak veya yönetmek konusunda endişelenmeden, hızlı bir şekilde web veya mobil uygulamalar oluşturmasını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.
Sunucusuz Bilgi İşlem: Sunucuları ve bunun için gereken altyapıyı sürekli yönetmeye zaman harcamadan uygulama işlevselliği oluşturmayı sağlar. Bulut sağlayıcı kurulum, kapasite planlama ve sunucu yönetimini sizin için halleder.
Hizmet Olarak Yazılım (SaaS): Yazılım uygulamalarını internet üzerinden istek üzerine abonelik temelinde dağıtma yöntemidir. SaaS ile bulut sağlayıcıları, yazılım uygulamasını ve temel altyapıyı barındırır, yönetir ve yazılım güncellemesi ve güvenlik gibi tüm bakım işlemlerini gerçekleştirir. Kullanıcılar, genellikle telefonlarında, tabletlerinde veya PC'lerinde bir web tarayıcısıyla uygulamaya İnternet üzerinden bağlanır.