Yazılım, bir bilgisayara ne yapması gerektiğini söyleyen talimatlar ve programlar kümesidir. Donanımdan bağımsızdır ve bilgisayarları programlanabilir hale getirir. Üç temel türü vardır;
- İşletim sistemleri, disk yönetimi, yardımcı programlar, donanım yönetimi ve diğer operasyonel ihtiyaçlar gibi temel işlevleri sağlayan sistem yazılımları.
- Metin editörleri, derleyiciler, bağlayıcılar, hata ayıklayıcılar ve kod oluşturmak için diğer araçlar gibi programcılara araçlar sağlayan programlama yazımları.
- Kullanıcıların görevleri gerçekleştirmesine yardımcı olacak uygulama yazılımları.
- Tipik olarak bilgisayar olarak kabul edilmeyen makineleri ve cihazları kontrol etmek için kullanılan gömülü yazılımlar.
İşletmelerin kendilerini farklılaştırmasına ve daha rekabetçi olmasına yardımcı olmaları açısından yazılım geliştirme çok önemlidir. Müşteri deneyimlerini iyileştirebilir, daha yenilikçi, zengin özelliklere sahip ürünleri daha hızlı pazara sunabilir ve işlemleri daha verimli, güvenli ve üretken hale getirebilir.
Yazılım geliştirmeyi markaları farklılaştırmanın ve rekabet avantajı elde etmenin bir yolu olarak kullanmak, yazılım dağıtımını, kalitesini ve etkinliğini hızlandırabilecek teknik ve teknolojilerle yetkinlik gerektirir.
Yapay Zeka (AI): Yapay zeka, yazılımın insan gibi karar vermesini ve taklit etmesini sağlamaktadır. Sinir ağları, makine öğrenimi, doğal dil işleme ve bilişsel yetenekler, geliştiricilere ve işletmelere pazar yerlerini bozan ve rekabetin önünde atlayan ürün ve hizmetler sunma fırsatı sunar.
Bulut Yerel Geliştirme: Bulut yerel geliştirme, bulut ortamlarından yararlanmak için uygulamalar oluşturmanın bir yoludur. Buluta özgü bir uygulama, herhangi bir bulut ortamına entegre etmek üzere tasarlanmış mikro hizmetler olarak bilinen ayrı, yeniden kullanılabilir bileşenlerden oluşur. Bu mikro hizmetler, yapı taşları olarak işlev görür ve genellikle kaplarda paketlenir. Bu mimari nedeniyle, bulut tabanlı uygulamalar uygulama performansını, esnekliğini ve genişletilebilirliğini artırmak için bulut ortamlarını kullanabilir.
Bulut Tabanlı Geliştirme: BT organizasyonları, kaynak yönetimini iyileştirmek ve maliyetleri azaltmak için buluta yönelirken, yazılım geliştirme organizasyonları için de buşuta yönelmektedir. Bu şekilde bulut, hızlı, esnek ve düşük maliyetli bir entegre geliştirme ortamı (IDE) veya Hizmet Olarak Geliştirme Platformu (PaaS) olarak kullanılabilir. Bulut tabanlı geliştirme ortamları kodlama, tasarım, entegrasyon, test etme ve diğer geliştirme işlevlerini destekleyebilir. Ayrıca API'lere, mikro hizmetlere, DevOps'a ve diğer geliştirme araçlarına, hizmetlere ve uzmanlığa erişim sunabilirler.
Blockchain: Bankalar, düzenleyici kurumlar ve diğer aracılar gibi tarafların getirdiği maliyet ve güvenlik açığını ortadan kaldıran güvenli, dijital bağlantılı bir sistemdir. Sermayeyi serbest bırakarak, süreçleri hızlandırarak, işlem maliyetlerini düşürerek ve daha fazlasını yaparak işletmeleri dönüştürmektedir. Blockchain, yazılım geliştirme için muazzam bir fırsat sunmaktadır. Geliştiriciler, işletmelerin çalışma şeklini değiştirmek için açık kaynaklı Hyperledger teknolojisi ile çalışırlar.
Low Code: Kodlama ihtiyacını azaltan ve kodlayıcı olmayanların veya geliştiricilerin hızlı ve düşük maliyetle uygulamalar geliştirmesine veya oluşturmasına yardımcı olan bir geliştirme uygulamasıdır.
Analitik: Veriler, şirketlerin değer kazanması için kritik bir öeneme sahiptir. Buna göre, yazılım geliştiricileri gelişmiş analitik yeteneklerini uygulamalarına entegre etmektedir. Bulut tabanlı hizmetler ve API'ler, veri keşfini yönlendirmeyi, öngörücü analitiği otomatikleştirmeyi ve yeni bilgiler sağlayan ve karar almayı geliştiren gösterge tabloları oluşturmayı kolaylaştırır.
Mobil Yazılım: Günümüzde müşteri satın alma davranışları çoğu mobil ortamlarda gerçekleşmektedir. Yazılım geliştiricileri için önemli bir özellik, kullanıcı deneyimlerini zenginleştiren ve yükselten verilere derin bağlantıları olan mobil uygulamalar oluşturmaktır.